La Forêt du Pays de Chimay 

Kijk … Arduinna, de godin van de dieren en de bossen, wenkt. Volg haar naar het uitgestrekte Forêt du Pays de Chimay. Deze streek is nog een goed bewaard geheim en een echte groene parel met schitterende haagbeuken en reuzengrote eiken. Misschien heb je wel geluk en zie je een zwarte specht, het symbool van La Forêt du Pays de Chimay. Een regio waar je in en rond de vele meertjes en bosbeken een enorme biodiversiteit ontdekt!

Waar moet je zijn?

La Forêt du Pays de Chimay ligt in het zuidwesten van België, op de grens van de provincies Henegouwen en Namen.Dit gebied beslaat een totale oppervlakte van 90.000 hectare, waarvan 44.900 hectare bossen. Geen wonder dus dat deze streek nog niet volledig in kaart is gebracht. Ten westen van de Maas reikt het bosmassief van de gemeenten Doische en Viroinval tot Sivry-Rance en Momignies over Chimay, Couvin, Philippeville en Froidchapelle.In het zuidwesten vormt de Thiérache de overgang naar het naburige Frankrijk.De eerste uitlopers van de Ardennen liggen in het zuidoostenen het centrale deel van dit gebied maakt deel uit van de Fagne. 

Onderweg passeer je langs talloze dorpjes. Maak zeker ook even tijd voor een bezoek aan de drie belangrijkste steden van het massief: Chimay, Nismes en Sivry.

De sportieve toer op in La Forêt du Pays de Chimay

Ben je een fervent wandelaar of kampeerder? La Forêt du Pays de Chimay wordt doorkruist door talloze wandelpaden en langs meer dan 170 km van deze paden zijn ook kampeerplaatsen aangelegd. Breng dus je tent mee en blijf nog een nachtje. Een uitzonderlijke en verfrissende ervaring, zo herbronnen te midden van de natuur! Ook aan de fietsliefhebbers is gedacht en ruiters – beginnelingen of ervaren rotten – kunnen de streek verkennen op de rug van een ezel of een paard.

La Forêt du Pays de Chimay ontdekken 

De vele schatten van deze streek verkennen kan dankzij de ruime waaier van verblijfsformules die zijn uitgewerkt voor La Forêt du Pays de Chimay. Enkele voorbeelden … 

‘La Grande Traversée’, dat zijn 170 bewegwijzerde paden door de bossen. Op de aangelegde kampeerplaatsen kun je je tent opslaan om het bos ook ‘s nachts te ontdekken! 

‘Les séjours trappeurs-survie’ zijn ideaal voor wie liever het avontuurlijke bospad kiest en zo terechtkomt in de wereld van trappers, ontdekkers en avonturiers … 

Met ‘Bougez Forêt’ leer je de bossen op een sportieve manier kennen en waarderen: mountainbiken, kajakken, triatlon in het groen, trektochten, nordic walking … 

Tijdens het verblijf ‘La Forêt en tous sens’ leer je het bos kennen in al zijn geuren en kleuren door je vijf zintuigen te gebruiken: luisteren naar de fluitende vogels en een burlend hert, kijken naar de fauna en flora, de verschillende boomsoorten aanraken … Een heel aparte en uitzonderlijke ervaring waardoor je de vele rijkdommen van het bos beter leert kennen en waarderen. Planten en dieren observeren, lekkere vruchten plukken, ontspannen en relaxen, koken en genieten … het zijn maar enkele hoogtepunten van dit verblijf.

Niet te missen natuurparken en dorpen

Na zoveel ontdekkingen heb je wel wat rust verdiend. Volg het advies van Arduinna en breng zeker een bezoekje aan het Parc naturel Viroin-Hermeton, met zijn verrassend rijke submediterrane fauna en flora. Dit park van 12.000 hectare staat bekend om zijn adembenemende landschappen in kalkkleuren en uitgestrekte weiden. Rust ook even uit aan de oevers van het meer van Virelles, het bekendste natuurreservaat van La Forêt du Pays de Chimay. Hier ligt ook een Aquascope (onderzoekscentrum) waar je alles te weten komt over het ecosysteem van dit meer … En tijdens een wandeling zie je met eigen ogen hoe gevarieerd de omgeving is met tal van meertjes, moerassen, rietlanden … 

La Forêt du Pays de Chimay, dat zijn ook vier dorpen die zijn uitgeroepen tot ‘Mooiste dorp van Wallonië’: Soulme, Fagnolle, Vierves-sur-Viroin en Lompret. Wat vooral opvalt in deze dorpen, is de opmerkelijke architectuur. Je krijgt als het ware een overzicht van de 17e tot de 19e eeuw.

Gastronomie

Vleeswaren, kazen, in marinade gekookte vis, wijngaardslakken, bosvruchten, bier en chocolade … aan heerlijke smaken geen gebrek tijdens een verblijf in La Forêt du Pays de Chimay! De hotels in de streek bieden zelfs kookworkshops aan en nemen hun gasten mee om lekkers te gaan plukken in het bos. Een bezoek aan La Forêt du Pays de Chimay is een onvergetelijke ervaring!